Tartă cu cremă de lămâie și afine

Rețete cu afine

Tartă cu cremă de lămâie și afine
  • Icon portii Porții 10
  • Grad dificultate Complexitate 2
  • Durata gatire Pregătire 1 h 10 min

Descriere

Printre multele deserturi cu fructe o să găsești doar unul care e afina de pe tartă. E chiar tarta cu cremă de lămâie, frișcă și afine BIO MerryBerry. Se face rapid, e răcoritoare și ajunge pentru toată familia.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 125 g unt
  • 250 g făină de grayu
  • 2 lg zahăr tos
  • sare
  • 2 – 3 lg apă rece
  • Crema de lămâie:
  • 200 gr zahăr
  • 4 lg amidon de porumb
  • Sare
  • 3-4 lămâi
  • 3 gălbenușuri
  • 250 ml lapte integral
  • 50 ml smântână lichidă
  • 70 gr unt
  • Frișcă:
  • 400 ml smântână fermentată 32 % grăsime
  • 1 lg zahăr pudră
  • 300 g afine proaspete
  • 1 lg amidon
  • 50 ml apă
  • 20 ml suc lămâie
  • 2 lg zahăr

Mod de preparare

  • Se pregătește aluatul.
  • Într-un vas, se pune untul rece, tăiat cubulete, se adaugă un praf de sare și zahărul, apoi făina. Se frământă cu ajutorul unei furculițe, până se obține un aluat sfărămicios, apoi se adaugă apa rece. Se frământă un aluat omogen care se întinde în strat subțire și se așază în forma de copt. Se înțeapă din loc în loc,
  • apoi se pune la rece timp de 30 minute.
  • Între timp, se pregătește crema de lămâie. Într-un vas, se pune zahărul, se adaugă un praf de sare, amidonul și se amestecă ușor. Se adaugă laptele, smântâna lichidă și cele 3 gălbenușuri. Se adaugă sucul și coaja rasă de la cele 3 lamai.
  • Compoziția se transferă pe foc și se amestecă până când capătă consistență și se leagă bine. Când devine densă și cremoasă, se ia de pe foc și se strecoară într-un vas, peste unt. Se amestecă energic până la omogenizare, apoi se lasă la temperat.
  • Aluatul de tartă se coace în cuptorul preîncălzit, la 170 grade C, coacere sus – jos, timp de 15 -20 minute.
  • După coacere, se lasă la temperat, apoi se umple cu cremă de lămâie. Se pune la rece.
  • Smântâna rece se mixează până se obține o frișcă pufoasă, apoi se adaugă zahărul pudră și se omogenizează.
  • Tarta se ornează cu frișcă rece.
  • Într-un vas, se pune amidonul, zahărul, zeama de lămâie, apa și se transfer pe foc. Se lasă până începe să fiarbă, amestecând continuu. Se ia de pe foc, se adaugă afinele și se amestecă ușor, apoi se strecoară printr-o sită. Se lasă la temperat.
  • Tarta se garnisește generos cu afine.
  • Se servește rece.