Prăjitură Alaska cu afine

Rețete cu afine

Prăjitură Alaska cu afine
  • Icon portii Porții 8
  • Grad dificultate Complexitate 2
  • Durata gatire Pregătire 60 min

Descriere

Dacă ți se pare interesantă la exterior, ar trebui să te pregătești pentru ce e la interior. Noi credem că prăjitura Alaska bifează toate caracteristicile unui desert perfect cu care sigur îi vei impresiona până și pe cei mai pretențioși.

Ingrediente

  • 3 ouă
  • un praf sare
  • 3 lg făină
  • 250 g zahăr
  • lămâie
  • 397 gr lapte condensate (1 conservă)
  • 400 gr smântână pentru frișcă
  • 300 gr afine
  • 2 lg miere/ sirop agave
  • Lămâie
  • 6 albușuri
  • Zeamă lămâie

Mod de preparare

  • Se pregătește întăi înghețata pentru că trebuie să stea la congelator minimum 6 ore.
  • Se spală afinele, se opresc câteva, iar restul se pun la fiert, cu puțină miere și zeamă de lămâie. Se lasă pe foc până dau în clocot. Se iau de pe foc și se lasă la temperat.
  • Într-un vas rece, se mixează smântână pentru frișcă. Când devine pufoasă și ușoară, se încorporează laptele condensat, iar la final sosul de afine. Se amesteca până la uniformizare, apoi se adaugă afinele puse deoparte.
  • Compoziția rezultată se toarnă într-o formă bombată, tapetată cu folie alimentară, se acoperă și se pune în congelator.
  • Blatul se pregătește foarte ușor. Albușurile cu un praf de sare se mixează spumă, până când devin dense și cresc în volum, iar apoi se adaugă zahărul.
  • Se mixează în continuare până se obține o bezea fină și lucioasă. Se încorporează gălbenușurile, iar la final făina și coaja de lămâie.
  • Compoziția se toarnă într-o formă de copt din silicon și se coace la 170 grade C, timp de 25 – 30 minute. Se scoate și se lasă la temperat.
  • Blatul răcit se așază peste baza de înghețată și se presează ușor , apoi se acoperă la loc și se pune în congelator.
  • Bezeaua se pregătește la final.
  • Albușurile și un praf de sare se spumează bine, când devin albe și dense, se adaugă treptat zahărul, mixând continuu. Se adaugă 1-2 lgte de zeamă de lămâie. Bezeaua trebuie să fie fermă și lucioasă.
  • Se scoate înghețata din congelator, se îmbracă repede într-un strat generos de bezea și cu ajutorul unui arzător de bucătărie, se caramelizează la suprafață.
  • Desertul se porționează cu un cuțit cu lama lata, umezit cu puțină apă rece.