Când ai poftă de ceva dulce, dar nu prea dulce – focaccia cu afine e fix ce trebuie! Trebuie neapărat să încerci această rețetă, va fi ceva deosebit!
Ingrediente
550 gr făină
7 gr drojdie uscată
15 gr zahăr
o linguriță de coajă de lămâie bio
un praf de sare
450 gr apă
500 gr afine bio @merryberry.ro
80 gr zahăr
coaja de la o jumătate de lămâie
2 linguri de zeamă de lămâie
2 linguri de amidon
o lingură de apă
ulei de măsline
40 gr zahăr pudră
1-2 linguri de zeamă de lămâie
frunze de mentă
Mod de preparare
Într-un castron încăpător se pun făina, drojdia, zahărul, sarea și o linguriță de coajă de lămâie rasă. Se amestecă cu un tel, apoi se adaugă apa. Se amestecă cu o lingură de lemn sau un țel de aluat până când se omogenizează. Se acoperă bolul, se mai lasă 15 minute la temperatura camerei, apoi se bagă la frigider până a doua zi (trebuie să stea la frigider minimum 10 ore și poate sta până la 24 de ore).
Se scoate aluatul din frigider și se împarte în două. O parte se pune într-o tavă cu hârtie de copt, unsă cu ulei de măsline, cealaltă rămâne în castron. Se acoperă ambele și se mai lăsat aluatul la dospit la temperatura camerei pentru 90 de minute.
450 gr de afine se pun într-o cratiță împreună cu zaharul, coaja de lămâie tăiată fâșii cu un curățător de legume și zeama de lămâie. Se pun la fiert pentru 25-30 de minute.
Amidonul se dizolvă în 1-2 linguri de apă, apoi se toarnă peste afine. Se mai fierbe totul 1-2 minute, până când sosul se încheagă. Se transferă într-un bol și se lasă la răcit.
Când aluatul a dospit, se întinde bine în tavă (cu degetele unde cu ulei) și se distribuie peste el jumătate din sosul de afine. Se pun și câteva afine proaspete. Se așază deasupra restul aluatului, se întinde bine pe toată suprafața, se acoperă tavă și se mai lasă aluatul la dospit 30 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade, căldură sus și jos.
Aluatul se apasă cu degetele unse cu ule, pentru a forma bilele specifice pentru focaccia. iPeste aluat se întinde restul sosului de afine și câteva afine proaspete. Se bagă tava în cuptor pentru 30-40 de minute, până când focaccia se rumenește, apoi se lasă la răcit.
Se amestecă zahărul pudră cu 1-2 linguri de zeamă de lămâie, până când se obține o consistență suficient de lichidă. Se toarnă peste focaccia și se decorează cu frunze de mentă.