Tartă cu afine și brânză ricotta

Rețete cu afine

Tartă cu afine și brânză ricotta
  • Icon portii Porții 2
  • Grad dificultate Complexitate 2
  • Durata gatire Pregătire 1 h

Descriere

Tartă cu afine, sau afine cu tartă? Depinde câte afine bio pui. Nouă ne-ar plăcea să fie cât mai multe și ne abținem cu greu să nu o acoperim complet, dar vrem să simțim și gustul interesant al brânzei ricotta combinată cu ciocolată albă și lămâie.

Ingrediente

  • 250 gr făină albă de grâu
  • 1 praf sare
  • 150 g unt gras (82%)
  • 4 lg apă rece
  • 1 ou de găină
  • 50 g zahăr pudră
  • Coajă de lămâie (netratata)
  • 250 g ciocolată albă
  • 250 g ricotta
  • 200 ml smântână lichidă
  • Suc lămâie
  • Afine proaspete

Mod de preparare

  • Se prepară întâi blatul. Într-un vas, se cern faina cu sarea și zahărul pudră.
  • Se adaugă coaja de lămâie rasă și untul rece tăiat cubulete.
  • Se amestecă ușor cu ajutorul unei prese mici de patiserie sau cu mâna, până când aluatul devine fărămicios.
  • Se adaugă oul, apa rece și se frământă un aluat fin, omogen și dens.
  • Aluatul se întinde pe un blat înfăinat ușor, în strat foarte subțire. În cazul unei forme mari de tartă, se folosește tot aluatul. În cazul unor forme mai mici, se folosesc două.
  • Aluatul se întinde perfect în tavă, apoi se înțeapă din loc în loc.
  • Se pune la rece minim o jumătate de ora.
  • După acest interval de timp, se scoate și se coace în cuptorul preîncălzit, la 170 grade C, timp de 15-17 minute.
  • Apoi se prepară crema. Într-un vas, se toarnă smântână lichidă și se transferă pe foc.
  • Când se înfierbântă, se adaugă ciocolata albă și se amestecă până aceasta se topește, iar compoziția devine omogenă.
  • Se adaugă suc / zeamă sau esență de lămâie.
  • Peste această compoziție, se adaugă brânză ricotta și se amestecă energic cu ajutorul unui mixer.
  • Aluatul de tartă se umple cu această cremă și se garnisește totul cu multe afine proaspete.