Eclere cu cremă de vanilie și afine

Rețete cu afine

Eclere cu cremă de vanilie și afine
  • Icon portii Porții 10
  • Grad dificultate Complexitate 2
  • Durata gatire Pregătire 35 min

Descriere

Eclerul se afla printre cele mai populare deserturi și am fost curioși cum se îmbină cu afinele noastre BIO, așa că ne-am apucat imediat de treabă, iar rezultatul ne-a impresionat de la prima îmbucătură!

Ingrediente

  • 60 gr unt
  • 125 g apă
  • 125 g lapte
  • 4 g sare
  • 125 g făină
  • 4 ouă, de mărime medie
  • Pentru cremă:
  • 500 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 50 gr amidon
  • puțină sare
  • Opțional: gem de afine pentru a colora crema

Mod de preparare

  • Se preîncălzește cuptorul la 210 gr.
  • Se cerne făina și se taie untul în bucăți mici.
  • Apa și laptele se toarnă într-o crăticioară și se pun la fiert, împreună cu sarea și bucățile de unt.
  • Când untul s-a topit, se ia de pe foc și se toarnă toată făina deodată. Se amestecă bine cu un tel.
  • Se pune înapoi pe foc și se amestecă cu o spatulă, până când nu se mai lipește de pereții vasului și formează o crustă subire.
  • Se lasă să se răcească, dar să fie călduț.
  • Se pune în vasul mixerului și se adaugă ouăle, unul câte unul, doar după ce sunt încorporate bine. Dacă compoziția e prea tare, se mai adaugă un ou. Este gata când avem un aluat cremos, lucios, care nu curge și își menține forma.
  • Se pune compoziția într-un posh și se pune compoziție în tava tapetată cu foaie de copt.
  • Se lasă loc între ele, pentru că vor crește mult.
  • Se coc la 210 gr pentru 15-20 minute. Nu se deschide cuptorul în acest timp.
  • Se reduce temperatura la 170 gr și se mai țin încă 15-20 minute.
  • Se lasă să se răcească.
  • Pentru crema de vanilie se pun 450 de ml lapte la fiert.
  • Într-un bol se amestecă gălbenușurile, cu zahărul, sarea și 50 ml de lapte.
  • Când începe să fiarbă laptele, se adaugă gălbenușurile. Se reduce și focul și se amestecă cu un tel.
  • E gata când s-a îngroșat. Se lasă să se răcească, acoperită cu o folie alimentară.
  • Opțional, se poate amesteca o cantitate de cremă cu gem de afine, pentru a obține culoarea mov.
  • Se ia fiecare ecler și se taie cu un cuțit de pâine. Se pune compoziție cu ajutorul unui posh.